Co to są instrukcje GMP i GHP

GPH – Good Hygienic Practice – Bardzo dobra praktyka higieniczna, są to funkcjonowania, które muszą być podjęte i higieniczne uwarunkowania, które muszą być spełnione a też kontrolowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu, po to, by zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Wymagania GHP obejmują wiele bardzo poważnych elementów: szkolenie i higienę osobistą pracowników, stosowanie odpowiednich procedur i operacji technologicznych, lokalizację i otoczenie zakładu produkcji żywności, rozmieszczenie pomieszczeń i wyposażenia w zakładzie i wiele, wiele innych poważnych aspektów.
Jeśli zaś chodzi o GMP – bardzo dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice) – znaczy ona zestaw używanych standardów w produkcji przemysłowej, a coraz w większości, również w gastronomii.
Gdy już wiemy czym są instrukcje GHP i GMP i stwierdzimy, że przydały aby się nam, możemy zamówić je za pośrednictwem internetu. Wpisując w Google hasło: instrukcje GHP/GMP – znajdziecie oficjalną stronę, za pomocą której możecie zamówić instrukcje dla siebie, dla swojego sklepu, firmy.

Instrukcje te potrzebne są (i konieczne, bo wymagane przez sanepid) dla każdego zakładu i sklepu przemysłu spożywczego, gdzie wyłącznie mamy kontakt z żywnością, potrzebne jest posiadanie Instrukcji GHP i GMP. Tak więc jak już wspomnieliśmy wdrożenie w zakładach przetwórstwa spożywczego GHP i GMP nie jest kwestią naszego wyboru, ale koniecznością. Także niezbyt duże przedsiębiorstwa są obowiązane wdrożyć i stosować zasady GMP i GHP.

Instrukcje GHP/GMP kosztują zaledwie 20 PLN., tak więc każdego będzie stać na ichniejszym kupno.

 

Źródło: Instrukcje GHP/GMP http://instrukcje-ghp-gmp.interkursy.pl