Ciekawe informacje – Księga HACCP w gastronomii

Na początku artykułu, odpowiedzmy sobie na pytanie, czym w ogóle jest HACCP – jest to skrót od: Hazard Analysis and Critical Control Points – czyli, tłumacząc na polski – skrót oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Sprawdzeniu, wany w chwili obecnej „systemem HACCP”. Takie postępowanie ma na celu pewność bezpieczeństwa żywności poprzez oszacowanie i identyfikację skali zagrożeń, bez wątpienia z punktu widzenia zdrowotnych wymagań również z perspektywy ryzyka wystąpień zagrożeń, które mogą wystąpić podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji a także obrotu żywnością. System HACCP posiada też na celu określenie metod ograniczenia lub dosłownie pełnej eliminacji zagrożeń i zobowiązanie działań korygujących.
Laicy wciąż mogą nie rozumieć o co tutaj chodzi, jednak chłopcy i dziewczęta, które prowadzą swoją działalność gospodarczą, gdzie projektujemy bądź sprzedajemy żywność doskonale wiedzą o co chodzi.

W sieci pojawiła się tak zwana Księga HACCP dla gastronomii, prawie każdy ma możliwość ją nabyć, by dowiedzieć się więcej na temat systemu HACCP.

Wpisując w Google internetową, hasło: Księga HACCP dla gastronomii – znajdziecie ofertę sprzedaży tej księgi, zarówno w formie papierowej jak i dostępnej na płycie DVD.

Nie będzie Ci niełatwo znaleźć informacji na zagadnienie systemu HACCP, bo jest to bardzo rozległy temat, który właśnie jest bardzo na topie, zwłaszcza, że od pewnego czasu bardzo wielu ludzi chce poznawać metody dobrego odżywiania się, jadania zdrowo, bez konserwantów. Pragniemy zatem wiedzieć co jemy i interesujemy się też przez to – systemem HACCP.

 

Źródło: Księga HACCP dla gastronomii http://haccp-dla-gastronomii.interkursy.pl